Tübitak Matematik Olimpiyatlarına Hazırlık 2. Senede Dikkat Edilmesi Gerekenler

Standard


İlk girişinizde Tübitak Matematik Olimpiyatları 1.Aşama sınavını geçememeniz çok normal, bir senede olimpiyat mantığını kavramak kolay değil. Fakat diğer Mayıs sınavına kadarki 11 aylık süre içerisinde doğru ve sürekli çalışırsanız Mayısı geçecek seviyeye ulaşabilirsiniz.

1- İlk olarak yapmanız gereken olimpiyatta hangi konular var ve neleri bilip çalışmanız lazım tespit edip önünüze koymak. Matematik olimpiyatlarında bildiğiniz gibi dört konu var: Geometri, Sayılar Teorisi, Sonlu Matematik, Analiz Cebir. Bunların alt başlıkları nelerdir bunları bilmek lazım.

  1. Geometri: Geometriye başlarken ilk işiniz. Piyasadaki bütün teoremleri bulup ispatlarını okumak. İkinci işiniz de bu okuduğunuz ispatları kendiniz oturup tekrar ispatlamak. Geometride diğer dallarda olduğu gibi konu ayrımından bahsetmek zor olur. Geometrik yer ve geometrik eşitsizlikler dışında bütün sorular birbirine benzer.
  2. Sayılar Teorisi: İlham Aliyev‘in Tübitak yayınlarından yayınlanan meşhur kitabını mutlaka edinmek lazım. Bu kitabın her bölümü çok güzel cok başarılı, acele etmeden adım adım sindire sindire ilerlemek gerekiyor. Eğer bu kitabı adam gibi bitirirseniz sayılar teorisinde önemli bir seviyeye gelmiş olursunuz. “Adam gibi” nin tanımını burda yapmayacağız. Her soruyu ispatına bakmadan çözmeye çalışmalı. Eğer çözemiyorsanız ispatı okuyun anlamaya çalışın. Anladıktan sonra kitabı kapatın, kağıdı kalemi elinize alın aynı ispatı yapmaya çalışın.
  3. Sonlu Matematik: Refail Alizade hocamızın bir iki sene oluyor turuncu kitabı çıktı. Sonlu Matematikte kullanılan bütün yöntemler anlatılmış. Bu kitaptan başlamakta fayda var ama 1.aşama sınavındaki sonlu matematik daha çok sayma problemleri üzerinden dönüyor. Yani değişmezlik, boyama, ekstremum vesaire konuları ikinci planda kalıyor. Zaten bu tarz konulardan test sorusu hazırlamak o kadar kolay değil. Dolayısıyla bu kitabı çalışırken sayma problemleri dışındaki kısımları çok ciddiye almayın(mayıs sınavı için) anlamıyorsanız falan çok üzülmeyin biraz ağırdan alın zamanla o konulara aşinalık kazanırsınız.
  4. Analiz Cebir: Yine İlham Hoca nın kitabına başvurmalı ilk adım olarak. Bu kitapta bazı yerlerde türev limit uygulamaları var, başlangıç seviyesindeki öğrenciler bu kısımları geçseler daha iyi olur(*). Sayılar teorisinde izah ettiğimiz şekilde ilerlemek gerekir.

2- Yukarıda izah ettiğimiz şekilde çalışmanız bayağı vaktinizi alır. Bunları hallettikten sonra çalışacak döküman bulmada zorluk çekiyorsanız Junior Balkanlara çalışabilirsiniz, oradaki sorular seçme olduğu için saçma sapan soru çok çıkmaz ayrıca soruların seviyesi Mayıs seviyesine yakın olur.

3- mathlinks i takip edin. Site ingilizce olduğu için biraz zorlanma ihtimaliniz olabilir ama orda deli gibi döküman dönüyor. Site daha çok Aralık seviyesindeki öğrencilere hitap ediyor ama biraz kurcalayarak farklı ülkelerin birinci aşama sınavlarına da ulaşabilirsiniz.

4- Bol bol deneme olun. Ekim Kasımdan başlayarak bir yada iki haftada bir deneme olun. Mayıs Sınavına iki üç hafta kala her gün deneme olun. Deneme bulamıyorsanız kendiniz hazırlayaın yada üst dönemleriniz yada ilgilenen hocanız varsa onlara söyleyin hazırlasınlar. Arada bir 4 soruluk klasik denemeler olun onlara çözüm yazın okutabileceğiniz insanlar varsa onlara okutsanız iyi olabilir. Piyasada bir sürü deneme dönüyor sbelian’ın sitesinde de bişeyler gördüğümü hatırlıyorum. Kulağınız delik olsun Türkiye geneli denemeler olursa mutlaka katılmaya çalışın.

5- Test tekniğine kasın. Sallayarak soru tutturma sanatı üzerinde yoğunlaşın. Özelleştirme metotlarınızı geliştirin. Çoğu insan Mayısı sallayarak geçiyor. Çok test çözmek önemli. Bazı öğrenciler çok iyi ispat yapabilmesine rağmen test teknikleri olmadıkları için ilk aşama sınavını geçemiyorlar.

olimpiyatta ilk sene

(*)Not: 1.aşama sınavında türev ve limit bilgisi sorgulanmıyor, analizde öğrencilerin elementer yöntemler kullanarak cevaba ulaşması bekleniyor ama yine de avam seviyesinde türev limit bilmekte fayda var.

One thought on “Tübitak Matematik Olimpiyatlarına Hazırlık 2. Senede Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir Yorumda Bulunun.